Tuomarien kirja – Jumalan lähettämiä kummallisia pelastajia

Tässä uutiskirjeessä kerron Tuomarin kirjan käännöstyön keskellä syntyneistä löydöistä. Samalla mainostan erittäin hyvää kurssia, johon kannattaa osallistua. Pidän Helsingin Raamattukoululla, perjantaina ja lauantaina (7.-8.10.) kurssin, jossa syvennymme apostoliseen uskontunnustukseen. Mukaan voi tulla ihan paikan päälle tai voi osallistua myös etäopiskelijana.

Juttelin juuri automatkalla tyttäreni Martan, 9-v., kanssa siitä, mihin ihmiset uskovat. Martta kummasteli, miksi koulussa on niin paljon lapsia, jotka eivät usko Jumalaan. Miksi oppilaat, eivätkä opettajatkaan, tunne edes Raamatun peruskertomuksia? Suomi on muuttunut. Lapset eivät enää juurikaan saa tukea uskolleen koulusta, mediasta tai edes kodistaan. Tämän vuoksi on tosi tärkeää tuntea, mihin uskomme, ja miksi. Mitkä ovat uskon perusteet? Tarvitaanko vain sokeaa uskoa, tai onko usko tunteista kiinni?

Kirkon tutkimuskeskuksen kyselyjen mukaan suomalaisten usko kristinuskon keskeisiin asioihin on pienentynyt puolella vuodesta 1999 vuoteen 2011. Nyt se on varmasti jo laskenut siitäkin. Meillä on todellakin uskonkriisi tässä maassa. Tunnemmeko enää Jeesusta Kristusta, Jumalan Poikaa? Vaarojen keskellä, muista Herran sana: ”Ellette usko, te ette kestä.” (Jes. 7:9.) Nyt meillä on niitä vaaroja joka puolella: energiakriisi, sota, talousongelmat ja vaikka mitä. Ellette usko, te ette kestä. Hienoa, jos ilmoittaudut Uskontunnustus-kurssille tämän linkin kautta. Mutta nyt Tuomarien kirjaan.

Synti ampuu ohi

Usein olen kuullut sanottavan, että heprean kielessä synti, hatta, tarkoittaa ohi ampumista. Nyt, ensimmäistä kertaa löysin selvän Raamatun kohdan, jossa tämä käy selvästi ilmi. Nimittäin jakeessa Tuom. 20:16 kuvataan Benjamin heimon valiosotureiden ampumataitoja näin: ”jokainen näistä miehistä osasi lingota kivellä hiuskarvaan, hairahtumatta.” (oma käännökseni.) He osasivat siis osua kivilingolla hiuskarvaan, ja tässä mainitaan heprealainen sana hatta, joka tarkoittaa syntiä. Tuo sana, hatta, tarkoittaa ohi ampumista, lankeamista ja hairahtumista.

Kuinka vaikea onkaan kulkea suoraan ja oikeaa tietä, lankeamatta oikealle tai vasemmalle? Kannattaa miettiä tarkkaan, mihin minun elämäni tähtää. Missä on fokus? Teenkö syntiä, olenko hairahtanut väärille poluille? Vai olenko niin kuin valiosoturi, joka osuu hiuksenhienoon maaliin? Jos ajatellaan pelastushistoriaa, niin Israelin tähtäyspisteenä on taivasten valtakunta – Tuomarien kirjassa näemme, että siitä tähtäyspisteestä ammuttiin ohi ja pahasti. Kirjan lopussa Israel tuo mieleen enemmän Sodoman (Tuom. 19) kuin taivasten valtakunnan. Syntisellä, ohi ampuneella, on kuitenkin toivoa, koska Jumalan armo on pohjaton.

Siirtymäkauden kuvaus

Tuomarien kirjassa on kuvattu 12 tuomarin edesottamuksia. Luku 12 on tietysti symbolinen luku, joka viittaa koko Israeliin, 12 heimoon. Jotkut tuomarit ovat paremmin tunnettuja, kuten Gideon, Debora ja Simson, kun taas jotkut tuomarit jäävät selvästi vähemmälle huomiolle: Otniel ja Samgar. Ajallisesti liikumme vuosien 1400 ja 1000 eKr. välillä. Nykytutkijat useimmiten kaventavat tämän tuoma­reiden aikaikkunan vuosien 1200 ja 1000 väliin. Joka tapauksessa Tuomarien kirja kuvaa siirtymä­kautta Israelin historiassa. Kansa on juuri tullut exoduksen kautta Egyptin orjuudesta luvattuun maahan. Nyt kansa valloittaa tuota maata filistealaisilta ja kanaanilaisilta. Vasta 1000-luvulla Israel muuttuu monarkiaksi eli se saa ensimmäisen kuninkaan, ja niin Israelissa vallan ottaa Daavidin dynastia, joka kestää 400 vuotta (1000–580 eKr.). Tuomarien aika on epäyhtenäisen kansan levotonta aikaa, jota leimaa anarkismi. Jumala kuitenkin lähettää aika ajoin kansansa pelastajaksi tuomarin.

Monet Raamatun tutkijat pitävät Tuomarien kirjaa Raamatun taidokkaimpana kirjallisuutena, ja jopa koko maailmankirjallisuuden huipputeoksena. Tarinallisesti teos on loistava. Siinä on yllättäviä käänteitä, ironiaa, huumoria ja draamaa. Teos ei ole mikään kohtelias ja mielistelevä muistelmateos Israelin tuomareista. Tuomarien kirjassa aika ei kultaa muistoja, vaan historiallisia virheitä käsitellään kivuliaan suoraan ja rehellisesti.

Tuomarien kirjaa lukiessa voi kauhistella, miten Raamatusta löytyy tällainen kirja, jossa on niin raakoja murha, sotia, lynkkauksia, raiskauksia ja vallankaappauksia. Koko kirja päättyy Israelin veljessotaan, tai sisällissotaan (Tuom. 19–20). Kirjan lopussa toistuu fraasi: ”Siihen aikaan Israelissa ei vielä ollut kuningasta, jokainen toimi niin kuin itse hyväksi näki.” (Tuom. 17:6; 18:1, 19; 21:25.) Oman käden oikeus, nopein ja vahvin voitti. Tällainen ajankuva sopii myös meidän aikaamme. Yhteinen moraalikompassi ja visio on hukassa. ”Jokainen toimi niin itse hyväksi näki.” Meidän aikanamme yksilö saa päättää melkein kaikesta mahdollisesta – tiettyyn rajaan asti. Hän saa valita kymmenien vaihtoehtojen joukosta, mitä sukupuolta hän ”kokee” edustavansa, hän voi valita seksuaalisen suuntautumisensa…

Jos synti on ohiampumista, niin nyt ongelmana on se, että ei taida olla edes yhteistä maalitaulua. Jokainen ampuu harhalaukauksia sinne tänne. Missä on yhteinen tähtäyspiste, yhteinen visio? Samuelin kirjan jakeesta 1. Sam. 3:1 löytyy ajankuvaus, joka sopii Tuomarien kirjan loppuvaiheille, kuin myös meidän ajallemme: ”noina päivinä visio (näky, hazon) ei ollut levinnyt laajalle.”

Kauhean onnellinen syyllisyys Tuomarien kirjassa

Tuomarien kirjassa toistuu sama kaava. Israel tekee syntiä, unohtaa Jumalan. Filistealaiset tai muut Israelin viholliset hyökkäävät Israelin kimppuun. Jumala nostaa esiin tuomarin, joka tulee Israelin pelastajaksi. Hetken verran menee taas hyvin, mutta kohta ollaan taas kaulaa myöten ongelmissa ja synnissä. Kansa hairahtuu syntiin, eksyy väärille teille, menettää visionsa ja määränpäänsä.

Kirjassa onkin moraalinen kehitys alaspäin. Kirjan alussa Israel taistelee filistealaisia, pakanoita vastaan. (Tuom. 1.) Kirjan lopussa Israel ajautuu sisällissotaan, tai veljessotaan, jossa Israelin heimot aloittavat sodan Benjamin heimoa vastaan. (Tuom. 19–20.) Näemme, että Israelin viholliset eivät enää olekaan vieraita kansallisia ryhmiä (filistealaiset, amalekialaiset), vaan nyt israelilaiset kääntävät miekan toisia israelilaisia vastaan – Benjamin heimolaisia vastaan. On myös suorastaan skandaalimaista, että kirjan lopussa, luvussa 19, kerrotaan raiskauksesta israelilaisessa Gibean kaupungissa. Eräs pappismies on vaimonsa kanssa vierailemassa Gibeassa. Yöllä Gibean miehet saapuvat heidän majapaikkansa ovelle. He ryskyttävät ovea ja sanovat haluavansa maata eli raiskata tuon vierailevan miehen (!). ”Tuo tänne se mies, joka tuli luoksesi. Me tahdomme maata hänet.” (Tuom. 19:22.) Tilanne on aivan samanlainen, kuin Sodomassa, jossa Sodoman ylpeät ja ilkeät miehet halusivat raiskata Lootin (1. Moos. 19:5). Tällä tavalla Tuomarien kirjassa osoitetaan, kuinka alas Israel oli vajonnut: Sodoman tasolle.

Felix culpa t-shirt | tostadora
Onnellinen lankeemus.

Syntiinlankeemus ei tietenkään ole pelastushistorian päätepysäkki. Kirkon pääsiäisliturgiassa on erikoinen ylistyshuudahdus: ”Oi onnellinen lankeemus, joka toi meille tällaisen ja näin suuren Lunastajan.” Latinaksi: Felix culpa. Vaikka synnissä ei sinänsä ole mitään onnellista, niin kuitenkin synnin vuoksi Jumala lähetti meille niin loistavan Lunastajan! Niinpä myös mitä synkin synnintunnustus voi avata meille Jumalan rajattoman armon sylin. Niin kävi tuhlaajapojalle, ristinryövärille ja monelle muullekin. Tuomarien kirjassa puhutaan Jumalan armosta ja kärsivällisyydestä, mutta Lunastajaa ei vielä paljasteta. Toistuvien syntiinlankeemuksien keskellä alkaa tulla selväksi, että tuomareista ei ole Israelia pelastamaan – kirjan lopussa haikaillaankin jo kuninkaan perään. Evankeliumin valossa näemme, että tuo kuningas, joka toisi täydellisen pelastuksen, olisi Jeesus, sillä hän ”pelastaa kansansa sen synneistä.” (Matt. 1:21.)

Tuomarin kirjan valossa Israel oli hengellisesti rapakunnossa. Tuskin meidän aikamme ihmiset ovat paljoa paremmassa kunnossa. Voimmekin kysyä, itseltämme: olenko minä kulkenut harhaan? Olenko eksynyt lammas? Olenko menettänyt fokuksen, olenko hairahtunut syntiin, ampunut ohi? Jos jatkan synnin, eksymisen tiellä, kuinka kadotukseen lopulta päädynkään? Onko Sodoma määränpäänä? Tähtäyspisteenä pitäisi kuitenkin olla taivasten valtakunta. Näiden kysymysten kanssa kannattaa aina pitää tuo Lunastaja mielessä – Tuomarien kirjaa tulee lukea Kristuksen kanssa. Oikeastaan vain rakastavan ja luotettavan Jeesuksen Kristuksen kanssa uskallamme rehellisesti ja avoimesti tunnustaa syntimme – ripissä on juuri tästä kyse. Voimme luottaa, että Kristus kuitenkin tietää, keitä me olemme, ja voimme luottaa, että hän ei hylkää sitä, joka hänen puoleensa kääntyy.

Tuomarien kirjan lopussa nousee esiin kysymys: kuinka tästä eteenpäin? Mitä me nyt teemme? Leeviläinen pappi, jonka vaimo on raiskattu ja murhattu, kysyy tuossa tilanteessa israelilaisilta: ”mitään tällaista ei ole eikä ole nähty milloinkaan sen jälkeen, kun israelilaiset lähtivät Egyptistä. Harkitkaa nyt tarkoin ja sanokaa, mitä on tehtävä.” (Tuom. 19:30.) Meilläkin on syytä pysähtyä ja kysyä: ”Harkitkaa nyt tarkoin ja sanokaa, mitä on tehtävä?”

Jos Tuomarien kirjassa kuvataan karmeita tapahtumia, niin meillä on kyllä koto-Suomessa aivan yhtä karmeita tapahtumia. Niinpä voisimme ihan samalla tavalla pysähtyä miettimään: ollaanko me menossa oikeaan suuntaan? Mitä nyt on tehtävä?

Millainen johtaja milloinkin?

Tuomarien kirjan tuomarit, Israelin pelastajat, ovat tosi yllättäviä ja kummallisia sankareita. Ensinnäkin yksikään merkittävä tuomari tai suuri johtaja ei nouse ”virallisten” johtajaheimojen joukosta: Juudan, Leevin tai Joosefin heimoista. Toiseksi nämä tuomarit ovat yllättäviä persoonia. Tuomari Ehud on vasenkätinen – huono enne muinaisessa maailmassa. Tuomari Samgar ”surmasi 600 filistealaista häränajajan pistimellä. Näin hän pelasti Israelin” – aika kummallisella aseella.

Gideonista tulee Israelin pelastajasta, vaikka Gideon on vähäpätöisestä suvusta. Tuomari Barak oli pelkuri. Jefta on väheksytty porton poika – mutta verraton sotilas ja johtaja. Simson on nasiiri, joka ei malta elää nasiirilupaustensa mukaan. Hän nai vierasmaalaisen naisen, rikkoo ruokasäädökset, ja lopulta häneltä leikataan hiukset, vaikka nasiirin hiuksia ei saisi leikata.

Pari naistakin on pelastajien joukossa: Tuomari Debora ja Jael. Jael pelastaa Israelin, tappaa Israelin ykkösvihollisen, sotapäällikkö Siseran, tarjoamalla hänelle lämmintä maitoa, ja sitten, kun Sisera, tuo vihollispomo, oli nukahtanut, Jael iskee telttavaarnan hänen päästään läpi. Naistuomari Debora oli aiemmin profetoinut tuomari Barakille: ”Herra antaa Siseran naisen käsiin.” (Tuom. 4:9.) Debora ylistää Jaelia, tuota rohkeaa ja kylmäveristä naista: ”Olkoon naisista siunatuin Jael, Jael, keniläisen Heberin vaimo, siunatuin nainen paimentolaisten joukossa.” (5:24.)

Tuomarien kirjasta näemme, että Jumala voi nostaa, ja usein nostaakin, yllättäviä henkilöitä pelastajiksi ja johtajiksi. Nuo henkilöt eivät aina nouse virallisten virkahissien mukana.

Kädet levitettyinä hän antoi henkensä ja voitti vihollisensa

Tuomarien ajanjakso on sekasortoista aikaa. Simson on 12 tuomarista viimeinen. Kun hän kuolee, loppuu tuomarien ajanjakso. Simson on kummallinen mies. Hän on jo ennen syntymäänsä määrätty Herran nasiiriksi, jolla on ihmeelliset voimat. Hänet on kutsuttu Israelin pelastajaksi filistealaisten käsistä. Simson ei kuitenkaan elä niin kuin voisi olettaa ”uskonnollisia lupauksia” tehneeltä mieheltä. Hän luottaa ihmeellisiin voimiinsa, mutta hän rikkoo kaikki nasiireja koskevat käskyt. Hän nai vierasmaalaisen, filistealaisen. Hän syö saastaista, kiellettyä ruokaa – leijonan raadosta löytynyttä hunajaa. Hän juhlii viiniä juoden, vaikka nasiirit eivät koskaan saisi juoda alkoholia.

Hän rakastuu Delilaan – mutta filistealaiset lahjovat Delilan tivaamaan Simsonilta, missä on hänen yliluonnollisten voimiensa salaisuus. Joka päivä Delila utelee Simsonilta, missä on hänen voimiensa salaisuus, missä on hänen heikko kohtansa, miten hänet voidaan sitoa ja lannistaa (Tuom. 16:6). Simson ei paljasta tätä Delilalle, mutta kun nainen itsepintaisesti anoo totuutta, Simson ei enää kestä. Delila vetoaa mieheensä petollisesti: ”Kuinka voit väittää rakastavasi minua, kun et sydämessäsi luota minuun?” (Tuom. 16:15.) Simson on todella uupunut, ja niin hän paljastaa, että hänen voimiensa salaisuus on hänen hiuksissaan. Kun Simson nukahtaa, Delila kutsuu filistealaiset Simsonin kimppuun, ja niin Simson vangitaan. Hän on voimaton. Hänen hiuksensa on leikattu. Raamattu toteaa surullisen totisesti, mikä oli Simsonin hengellinen tilanne: Simson ajatteli, että ”minä riistäydyn taas vapaaksi kuten aina ennenkin.” Mutta hän ei tiennyt, että Herra oli poistunut hänestä.” (Tuom. 16:20.)

Filistealaiset pilkkaavat Simsonia, sokaisevat hänen silmänsä ja laittavat hänet tanssimaan heille. He järjestävät palatsissaan suuret juhlat, jossa on tuhansia filistealaisten johtajia nauramassa Simsonille. Juhlien aikana pilkattu Simson pyytää saada ottaa tukea palatsin pilarista.

”Silloin hän huusi Herraa avukseen ja sanoi: ”Herra, minun Jumalani, muista minua! Anna minulle vielä tämän kerran voimia, että saisin yhdellä kertaa kostetuksi filistealaisille molempien silmieni menetyksen!” Simson tunnusteli kahta keskipilaria, joiden varassa rakennus oli, ja painoi oikean kätensä toista ja vasemman kätensä toista pilaria vasten. Sitten hän sanoi: ”Menköön minulta henki samalla kuin filistealaisilta!” Simson ponnisti voimansa äärimmilleen, ja rakennus luhistui päämiesten ja kaikkien sisällä olevien päälle. Näin hän surmasi kuollessaan enemmän vihollisia kuin oli surmannut eläessään.”

Tuom. 16.
Jesus' Death on the Cross Hour By Hour - HubPages
Omiensa pettämä, pilkattu, häpäisty – kuollessaan kuoleman voitti. Jeesus Kristus, Suuri Lunastaja.

Kristityt opettajat ovat nähneet Simsonissa Kristuksen esikuvan, joka kuollessaan, kädet suoriksi levitettyinä, tuo pelastuksen. Kristus kukisti vihollisensa juuri kuolemansa kautta, kädet ristille levitettynä – vähän niin kuin Simson kukisti eniten vihollisiaan kädet levitettynä ja henkensä antaen.

Simson on myös vähän niin kuin se ristinryöväri, joka juuri viimeisinä sanoinaan sanoo Jeesukselle, ”muista minua…” Simson huusi Jumalaa, ja rukoili, viimeisinä sanoinaan: ”Herra, minun Jumalani, muista minua!” (Tuom. 16:28.)

Tervetuloa Uskontunnustus -kurssille Helsingin Raamattukoululle!

Alussa kerroin tulevasta Uskontunnustus -kurssista, jonka pidän Helsingin Raamattukoululla 7.–8.10. Voit ilmoittautua kurssille laittamalla Jari Jolkkoselle (toimisto@helsinginraamattukoulu.fi)  sähköpostia. Kurssin ohjelman löydät tästä linkistä. Jesajan kirjan lause toimii hyvänä kurssin kaneettina: ”Ellette usko, te ette kestä.” (Jes. 7:9.) Nyt on tärkeää uskoa. Seiso rohkeasti kirkon apostolisessa uskossa. Usko on taistelevan seurakunnan pelastuksen haarniska. Pukeudu tuohon haarniskaan.

Toivotan sinulle kaikkea hyvää ja kolmiyhteisen Jumalan siunausta!

Juho Sankamo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *